Anemia apare atunci cand concentratia de hemoglobina insotita de hematocrit si numarul de eritrocite scade sub valorile normale.
Hemoglobina:
- la femei <12g/dl
- la barbati <13g/dl
Hematocritul:
- la femei <37%
- la barbati <40%
Anemiile pot rezulta ca urmare a productiei insuficiente de eritrocite sau hemoglobina, din cresterea degradarii eritrocitelor sau din pierderea acestora in cazul hemoragiilor.
In functie de cauze putem distinge urmatoarele tipuri de anemie:
- anemie de carenta de fier (anemie feripriva);
- anemie de carenta de vitamina B12;
- anemie de carenta de acid folic;
- anemie de insuficienta medulara;
- anemie cauzata de tulburari renale;
- anemie hemolitica.
Persoanele anemice pot resimti urmatoarele simptome: oboseala cronica accentuata de eforturi mici, ameteli, stare de confuzie, palpitatii, tinitus (tiuit in urechi), usturimea limbii.
Anemia feripriva – este una dintre cele mai frecvente anemii. Cauza poate fi o alimentatie saraca in fier, calciu, vitamina C (este frecventa in regimul vegetarian). Poate fi asociata cu o crestere a cererii de fier, cum se intampla in perioadele de crestere, in sarcina sau cu o pierdere excesiva a fierului prin hemoragii menstruale abundente sau prin alte hemoragii cronice. In anemii se pot observa reactii precum pielea uscata si aspra, caderea parului, unghii casante, distruse pe margine.
Anemia de carenta de vitamina B12 – acest tip de anemie poate fi cauzat de cantitatea redusa de vitamina B12 din alimentatie sau de tulburarile de absorbtie a vitamine B12 in cazul hipoaciditatii sucului gastric, de diareea cronica, alcoolism, tulburari de malabsorbtie sau in cazul prezentei unor paraziti.
Anemia hemolitica – apare ca urmare a scurtarii duratei de viata a celulelor rosii si a distrugerii lor excesive. Cauza acestui tip de anemie poate fi:
- structura defectuoasa a globulelor rosii;
- substante toxice;
- reactii imunologie;
- efectul anumitor medicamente.
In evolutia anemiei hemolitice, datorita descompunerii excesive a globulelor rosii din sange, se ajunge la cresterea concentratiei de bilirubina in sange, ingalbenirea albului ochilor, colorarea galben-verzuie a pielii si „inchiderea la culoare” a urinei.
Anemia aplastica – este asociata cu o insuficienta a maduvei osoase, congenitala sau dobandita, care se manifesta intre altele prin tulburari ale productiei de globule rosii.
Dintre factorii care pot afecta maduva osoasa enumeram:
- substante chimice;
- anumite medicamente;
- radiatii ionizante.
In analiza sangelui periferic la pacientii cu acest tip de anemie se constata, in plus, o scadere a numarului de globule albe si de trombocite.
In cursul anemiei aplastice, ca urmare a reducerii imunitatii, apar frecvent infectii si ulceratii.
Pentru stabilirea diagnosticului, in afara de analiza morfologica sanguina, este necesara si o punctie de maduva osoasa.