Deficienta de vitamina D creste si riscul de boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1, scleroza multipla, artrita reumatoida, bolile cardiace, accidentul vascular, cerebral, dementa si multe forme de cancer. S-a descoperit de asemenea o conexiune intre nivelurile scazute de Vitamina D si boala Parkinson, desi nu se stie daca nivelurile crescute pot ameliora simptomele Parkinson. Deficienta de vitamina D mai poate avea un efect negativ asupra tesuturilor de organe, inclusiv maduva osoasa, san, colon, rinichi, intestin, plamani, prostata, retina, piele, stomac si uter.
Beneficii:
- Foloseste in mod adecvat calciul si fosforul pentru a mentine oasele si dintii puternici.
- Intareste sistemul imunitar
- Ajuta la prevenirea tulburarii afective sezoniere (SAD, in engleza), prin mentinerea la acelasi nivel a serotoninei din creier, care regleaza starea de spirit.
- Ajuta la imbunatatirea functiei cognitive la persoanele care au peste 65 de ani.
- Poate reduce substantial riscul de cancer de san, colon, prostata si ovarian.
- Nivelurile superioare din sange pot reduce riscul de rezistenta la insulina.
- De ajutor impotriva bolii Alzheimer
- Luata impreuna cu vitaminele A si C, poate fi de ajutor in prevenirea racelii sau gripei.
- Ajuta la tratarea conjunctivitei. Ajuta la similarea Vitaminei A
Sfaturi:
- Sinteza de vitamina D scade cu varsta.
- Toti cei preocupati de starea lor generala de sanatate, ar trebui sa-si monitorizeze nivelul sangvin de vitamina D (25-hidroxivitamina D serica).
- Toate persoanele care au boala Crohn, fibroza chistica, boala celiaca prezinta risc de deficienta de vitamina D si trebuie sa-si testeze nivelul sangvin de vitamina D.
- Nivelul scazut de vitamina D poate provoca o scadere a unui hormon care regleaza apetitul, diminuand semnalele de satietate transmise de creier, conducand la o crestere nedorita in greutate.
- Oamenii cu pielea inchisa la culoare, care traiesc intr-un climat nordic, au, de obicei, nevoie de o crestere a aportului de vitamina D.
- Daca este supraponderal, ai putea avea un risc de deficit, deoarece excesul de grasime poate absorbi vitamina D, facand-o indisponibila pentru organism.
- Produsele pentru pierderea in greutate, contin o substanta care ajuta la prevenirea absorbtiei de grasime, care ar putea impiedica, de asemena, absorbtia vitaminelor liposolubile in organism (si anume A, D, E si K)
Cele mai bune surse naturale:
- Uleiuri din ficat de peste, sardine, hering, somon, ton, lapte si produse lactate